Sociala
ponedeljek, 10. junij 2024

25 študentska delovna brigada: Ljubno ob Savinji

19. 7. 2024 - 27. 7. 2024

Letos se s 25. izvedbo Študentske delovne brigade, ki je med drugim s svojo odločnostjo in študentskim optimizmom hitro postala največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji, odpravljamo v pokrajino, ki smo jo v preteklosti seveda že obiskali. Odpravljamo se na Ljubno ob Savinji, na pomoč k odpravi posledic katastrofalnih poplav, ki jih prebivalci še vedno čutijo. 

Zakaj postati brigadir?

  • Ker boš aktivno preživel/a poletne počitnice in s tem pomagal tistim, ki to potrebujejo;
  • Ker boš spoznal/a vsaj 40 novih prijateljev, ki bodo to ostali za vse življenje;
  • Ker je udeležba na dogodku povsem brezplačna – razen tvoje dobre volje;
  • Ker se na študentski delovni brigadi poleg dela tudi zabavamo in spoznavamo nove ljudi;
  • Ker boš z udeležbo še naprej širil duh prostovoljstva in nesebične pomoči, ki je v današnjem svetu ena največjih vrednot!

Vstopamo v 25. leto Študentske delovne brigade, največjega humanitarnega projekta Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Idejni vodja Zoran Kačičnik, ki nam še vedno pomaga in je tako rekoč desna roka pri organizaciji, se je leta 1999 po potresu v Bovcu odločil, da bo nabral ekipo pridnih študentov in odšel domačinom prostovoljno pomagat. Od takrat naprej vsako leto nesebično pomagamo občinam, ki tako ali drugače potrebujejo pomoč.

Vsako leto izberemo kraj na podlagi posledic naravnih katastrof, demografske in socialne ogroženosti ter seveda pripravljenosti občine za sodelovanje. Projekt je z leti postal prepoznaven po vsej Sloveniji, ljudje nam čedalje bolj zaupajo, kar kaže povečano število zainteresiranih občin in obiskov medijev. Tako smo se letos odločili za kraj, ki je bil eden bolj prizadetih v lanskih poplavah. Brigada se bo 8 dni odvijala v občini Ljubno ob Savinji ter ostalih sosednjih krajih.

O letošnji lokaciji:

Ljubno je gručasta vas v Zgornji Savinjski dolini. Nastalo je ob sotočju Ljubnice in Savinje, ki tu prehaja iz tesne v širšo predalpsko dolino. V času splavarstva (od konca 16. stol. do sredine 20. stol.) je imelo pomembno vlogo pri plavljenju in trgovanju z lesom. Občino sestavlja devet zaselkov: Ljubno ob Savinji, Savina, Primož, Planina, Ter, Juvanje, Radmirje, Meliše in Okonina. V starejšem delu naselja Ljubno ob Savinji, kjer stoji župnijska cerkev sv. Elizabete se je izoblikoval spodnji trg, imenovan »Plac,« medtem ko se je zgornji trg imenovan »Foršt« izoblikoval na višjem delu naselja, pod cerkvijo Marije Vnebovzete. Skupaj tvorita trško jedro Ljubnega.  

Postani študent brigadir tudi ti!

Več o letošnji lokaciji Študentske delovne brigade ŠOUM, o njeni zgodovini in PRIJAVO najdeš na spletni strani https://www.studentska-brigada.si/


Zanimivo /povezane novice

ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi