Splošno
petek, 12. avgust 2022

Mednarodni dan mladih

Danes, 12. avgusta, obeležujemo Mednarodni dan mladih, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1999.

Tudi letos se bodo na današnji dan odvile različne razprave o temah, ki so povezane z mladimi. 

Današnji dan je tudi opomnik o pomenu mladih v družbi, ki lahko s svojim angažmajem, drznostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo k razvoju in napredku družbe. To, da se mladi znamo angažirati, ko je govora o pomembnih družbenih vprašanjih, smo že večkrat dokazali. 

Mladi smo zelo raznolika skupina, ki se spopada z izzivi na različnih področjih: izobrazba, bivališče, zaposlitev, finančna neodvisnost... 

Študentske organizacije ves čas aktivno opozarjamo na stiske mladih in zanje predlagamo tudi konkretne rešitve. S sprejetjem ZUPŠ-1 so bila uspešno razrešene nekatere težave, ki so pestile študente, ki predstavljajo velik delež mladih pri nas. Obstaja pa še veliko izzivov, ki jih bomo morali mladi skupaj reševati v prihodnje. 

Ob mednarodnem dnevu mladih vas želimo spodbuditi, da ste aktivni na različnih področjih in sodelujete pri izboljšanju položaja mladih, se zavzemate za svoje pravice in opozarjate na pomembno vlogo mladih v družbi. 

"V luči sestanka s predsednikom vlade, ki je z mladinskimi organizacijami potekal včeraj, želim opozoriti na to, da ostajajo odprta nekatera vprašanja, ki so za mlade izjemno pomembna. Na Primorskem je najbolj pereča prav bivanjska problematika mladih. Študenti nujno potrebujejo dodatne kapacitete, stanovanja pa za svojo samostojno pot ter finančno neodvisnost potrebujejo tudi mlade družine. Hkrati ni zanemarljivo, da se je med študenti in mladimi po epidemiji pojavilo vse več duševnih stisk. To so problemi, ki jih želimo mladinske organizacije reševati z dialogom z vsemi odločevalci, ki lahko vplivajo na naš položaj" - Jure Ciglar, predsednik ŠOUP