Splošno
sreda, 10. november 2021

MOVEMBER – z brki proti raku prostate

Mesec november, ki je bil razglašen za movember, je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).


November vedno bolj postaja mesec, ko si večina moških pusti rasti brke ali brado in mesec, kjer se #movember znajde pred vsako fotografijo z brkatim in možatim motivom. Za »movembrom«, zdaj že svetovno znanim gibanjem, stoji opozorilo o pomenu zgodnjega odkrivanja moških bolezni, predvsem raka prostate in mod. 

Kako se samopregledati?

Redno mesečno samopregledovanje mod (testisov) je priporočljivo za vse moške po 15. letu starosti. Najbolje je, da ga opravimo med ali po kopeli oz. tuširanju s toplo vodo, saj so takrat moda spuščena nižje, kar naredi pregledovanje lažje. Natančno moramo pretipati obe modi. 

Moda je priporočljivo pretipati enkrat mesečno, najbolje med kopeljo ali po njej, ko je mošnja mehka in voljna. Otip naj bo nežen, ker močnejši pritisk povzroča bolečine.

  • Vsako modo je potrebno pregledati posebej.
  • Z obema rokama primete mošnjo in z nežnim otipom (s palcem, kazalcem in sredincem obeh rok) poiščete modo.
  • Najprej pregledate nadmodek, ki se tipa kot mehka, nekoliko vozličasta vrvica nad modom in ob njem.
  • Sledi pregled semenovoda, ki izhaja iz nadmodka in poteka za modom v sečnico. Čuti se kot trša gladka cevka.
  • Nato pregledate še samo modo. Zdravo modo je ovalne oblike, elastičnega otipa, gladko. Včasih se na površini otipa kot proso velika zatrdlina, kar pa ni sumljivo. 

Vsaka sprememba na modu ne predstavlja nujno raka, kljub temu pa je potreben obisk pri zdravniku v kolikor pri samopregledovanju opazimo nenadno povečano ali zmanjšano modo, globoko tipno zatrdlino, eno modo je na otip trše od drugega, kopičenje tekočin v modih, občutek teže ali neprijeten občutek v modi, bolečino ob nežnem pregledu, bolečino v in vaginalnem predelu in otekanje  oz. spremembo barve mošnje.

Redna pozornost in upoštevanje zgoraj naštetega naj bodo del našega vsakdana, zato je pomembno, da duh movembra prenesemo na vse mesece v letu. Ker so najbolj možati moški tisti, ki skrbijo za svoje zdravje.