Sociala
sreda, 08. marec 2023

Za študentke smo pripravili posebno presenečenje ob 8. marcu!

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) smo na današnji dan, 8. marca 2023, delili rdeče nageljne, s katerimi smo obeležili mednarodni dan žensk in polepšali dopoldan študentkam Univerze na Primorskem. Vsem ženskam, še posebej pa študentkam UP, želimo srečen 8. marec!

Letos smo se odločili, da s posebno čestitko obeležimo takšen pomemben praznik. 

Na ŠOUP želimo tudi opozoriti, da boj za enakopravnost nikakor ni končan. To zavedanje je vsako leto bolj pomembno. Ženske so v preteklosti bíle izjemno pomembne bitke, ki so prinesle povečanje enakopravnosti, vendar pa njihov boj še zdaleč ni dosegel vseh želenih ciljev. Na neenakopravni položaj žensk, tudi znotraj Univerze na Primorskem in akademskega prostora, opozarjamo tudi na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. Podpiramo enakopraven položaj žensk v znanosti ter na vseh drugih družbenih področjih. Današnja delitev nageljnov je zgolj simbolno dejanje, s katerim želimo opozoriti na pomen današnjega praznika.

Sekretarka za socialno in študentsko problematiko Tjaša Mele je ob današnjem dnevu poudarila, da si na ŠOUP želijo, da bi bile ženske spoštovane in enakopravne skozi celotno leto in ne zgolj 8. marca:

»Ob 8. marcu, mednarodnemu prazniku žensk, iskreno čestitam vsem ženskam, še posebej pa študentkam UP. Danes praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost spolov. Ne smemo pozabiti, da je bil naš boj za pridobitev volilne pravice in pravice biti izvoljen ter nekatere druge pravic izjemno zahteven. Kljub temu se ženske še vedno vsakodnevno srečujemo s podcenjevanjem in poniževanjem, z diskriminacijo pri zaposlovanju in na delovnem mestu, z nižjim plačilom na delu, z nižjo vključenostjo žensk v gospodarska in politična področja družbenega življenja, z nasiljem nad ženskami… Želela bi, da kot družba spodbujamo enakopravnost med spoloma ter medsebojno spoštovanje in da ne dopustimo, da se pravice žensk zmanjšujejo. Vsem ženskam sporočam, naj si prizadevajo za svoje pravice ter naj bodo pri tem odločne, nepopustljive in pogumne!«

ŠOUP se je priključil tudi akciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki ob mednarodnem dnevu z enkratno akcijo zagotovitve brezplačnih menstrualnih pripomočkov v srednjih šolah in na fakultetah Vlado Republike Slovenije (Vlado RS) pozivata, da zagotovi sistemski vir financiranja za zagotavljanje brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov na šolskih sanitarijah in drugih javnih prostorih.

 img3602

Mednarodni dan žensk

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857–1933). Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

fb6c7b05 48ba 43d3 abb9 7f124c9e6f91