APZ UP
ponedeljek, 19. julij 2021

2. Mednarodni mladinski zborovski festival Aegis Carminis 2021

Koncert: Cor Jove Nacional de Catalunya

V okviru 2. mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis se je pravkar končalo 4. tekmovanje, mednarodno tekmovanje zborovskih dirigentov, ki med drugim ponuja tudi različne izobraževalne vsebine in koncerte.

Dva koncerta je organizator festivala, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, izvedel spletno. Akademski pevski zbor Maribor se je s projektnim komornim orkestrom ter solistoma Andrejo Zakonjšek Krt in Klemnom Gorenškom predstavil z vokalno-instrumentalnim delom REQUIEM ZA PREDNIKE za sopran in bariton solo, mešani zbor ter komorni orkester skladateljice Tadeje Vulc, Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom Jerice Bukovec pa z monumentalnim delom FAUVEL '86 karizmatičnega skladatelja Lojzeta Lebiča.

Kot zaključek festivala APZ UP pripravlja še izvedbo projekta TA CITIRA, jazz skladatelja in violonista Marijana Dovića, ki ga je predhodno posnel in bo predvidoma predvajan v avgustu. 

Tokrat pa bo v živo nastopil COR JOVE NACIONAL DE CATALUNYA pod vodstvom dirigenta Pere Lluísa Biosce, ki kot gost sodeluje na mednarodnem glasbenem festivalu Europa Cantat v Ljubljani. V zboru sodelujejo po avdiciji izbrane pevke in pevci iz Katalonije in deluje projektno. Zbor se nam bo predstavil s sodobnim sakralnim programom, in sicer v sredo, 21. julija, ob 20.30 v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru. 

Vstop na koncert je prost (maske, PCT pristop).

Lepo vabljeni!


CV ZBORA

Nacionalni katalonski mladinski zbor združuje najboljše pevske talente iz te razvite španske pokrajine, ki v slogu nacionalnih mladinskih zborov večine evropskih držav vsako poletje en teden ustvarjajo pod vodstvom priznanih nacionalnih in tujih dirigentov, na koncu pa nastopajo po različnih krajih celotne Katalonije. 

Zbor sestavljajo pevci stari od 18 do 28 let, ki jih vsako leto izberejo na avdicijah in s tem pridobivajo vedno nove in nove talente. Pevcem želijo omogočiti kvalitetno in pestro ustvarjanje, zato se vsako leto spreminjajo programske usmeritve in umetniško vodenje. Zbor deluje s podporo katalonskega ministrstva za kulturo in deželnih oblasti in želi biti tudi ambasador katalonske zborovske odličnosti zunaj njenih meja. 

CV DIRIGENTA

Pere Lluís Biosca (1977) velja za enega najvidnejših katalonskih zborovodij in pedagogov zborovskega dirigiranja. Študiral je v Barceloni pri priznanih pedagogih in zborovskih dirigentih kot so Mireia Barrera, Josep Vila in Pierre Cao ter v Helsinkih pri Matti Hyökkiju. Trenutno je glavni dirigent zbora Francesc Valls v katedrali v Barceloni, zbora Madrigal v Barceloni ter profesor dirigiranja na Escola Superior del Taller de Músics. Zanimajo ga katalonski baročni skladatelji, redno pa sodeluje na različnih festivalih in koncertnih ciklih, kjer izvaja repertoar od renesanse do sodobne glasbe.

PROGRAM

Dela sodobnih katalonskih skladateljev

  • Mariona Vila Blasco (1958)
    LIBER GENERATIONIS            
  • Joan Magrané Figuera (1988)
    DOS MOTETS BREUS*
    I. Post dies octo
    II. Mane nobiscum
  • Bernat Vivancos (1973)
    GOIGS DE NOSTRA DONA* (selecció)    
  • Albert Guinovart (1962)
    DIXIT DOMINUS

    *Prva izvedba