APZ UP
petek, 17. maj 2024

SIMFONIC VOICES: Zvoki Amerike

Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe 0b 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

Zvoki Amerike

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira že 15. sezono mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ''Simfonic voices'' v Kopru. Na koncertu v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 20. uri se bo koprskemu občinstvu v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja predstavil ameriški zbor WESMINSTER SINGERS iz Salt Lake Citija. Uvodoma jih bo s krajšim programom pozdravil tudi organizator koncerta Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija.

zvoki amerike

Zbor WESTMINSTER SINGERS z univerze Westminster v Salt Lake Cityju v Utahu je navdušen, da se bo maja 2024 predstavil občinstvu v Avstriji, Sloveniji in na Madžarskem.  V zboru sodelujejo študenti, ki študirajo glasbo in druge študijske smeri. Več pevcev je diplomantov Westminsterja, drugi pa so povezani z zborovskim programom na Westminstru.  WS nastopajo na območju Salt Lake Cityja ter na turnejah po ZDA, kjer so nastopili v dvorani Carnegie Hall in v Washingtonu. Na turnejah po Veliki Britaniji in Evropi so sodelovali na mednarodnem festivalu v Corku in peli v večjih mestih od Pariza do Madrida. Pred kratkim je zbor leta 2022 uspešno zaključil turnejo po osrednji in severni Italiji, na kateri je nastopil v Rimu, Firencah in Benetkah. Dr. Jane Fjeldsted je avgusta 2021 postala zborovodkinja na Univerzi Westminster. Ima bogate izkušnje na področju zborovskega dirigiranja in izobraževanja ter profesionalne snemalne izkušnje kot pevka in dirigentka. Dr. Fjeldstedova si prizadeva za nadaljevanje močne zborovske tradicije na Westminstru.

VSTOP PROST. VABLJENI!

 Iskrena zahvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k izvedbi današnjega dogodka. 
Hvaležni bomo tudi za vaš dar (priporočljiv znesek 5 eur), ki ga bomo uporabili za organizacijo prihodnjih dogodkov. 

 Vabljeni na KONCERT ob 20. obletnici 

AKADEMSKEGA PEVSKEGA ZBORA UNIVERZE NA PRIMORSKEM 

V nedeljo, 9.6.2024, ob 19:30
Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru


WESTMINSTER SINGERS
Dirigentka Dr. Jane Fjeldsted

westminster choir 2024 1

PROGRAM 

Howard Helvey (1968)                          THE ETERNAL GATES ((ameriška ljudska)

Javier Busto (1949)                                               AVE MARIA (Marijina antifona)

Elain Hagenberg (1979)                        ALLELUIA (gradual)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562)        GAUDE ET LAETARE (motet, sakralni tekst - iz Cantiones Sacre)

Philip Stopford (1977)                           IF YE LOVE ME (John 14:15-17)

Ryan Murphy (1971)                             PILGRIM SONG (ameriška ljudska) 

Morten Lauridsen (1943)                      O MAGNUM MYSTERIUM (responsorij za božični čas)

Ambrož Čopi (1973)                              CANTATE DOMINO (Psalm 95 & 97)

Ambrož Čopi (1973)                              BEATA ES VIRGO MARIA 

David Caldarella (2002)                        DOMINE DEUS (mašni ordinarij)

Shawn Kirchner (1970)                         I’LL FLY AWAY (gospel)

Marcin Wawruck (1963)                       CECILIADA 

jane fjeldsted

Dr. JANE R. FJELDSTED je zborovodkinja na Univerzi Westminster, kjer vodi zbor Westminster Singers in Westminster Chorale. Je ustanoviteljica in dirigentka zbora Salt Lake Singers. ter majhnega izbranega ansambla Vocalis. Dr. Fjeldsted je leta 2015 začela voditi Davisov medverski Choir & Symphony, skupnostno glasbeno organizacijo s 375 člani, ki je bila ustanovljena z namenom združevanja ljudi različnih verstev. Dr. Fjeldsted je kot profesionalna pevka in dirigentka v studiu in pri snemanju neodvisnih komercialnih podvigih snema glasbo za filme, televizijo in spletne igre. Poučevala je pevski zbor za at-rizične srednješolce v šolskem okrožju Davis v severnem Utahu. S potrebami najrazličnejših ansamblov, ima Dr. Fjeldsted priložnost skladati in aranžirati glasbo posebej za te skupine, v zadnjem času pa je zaključila več uspešnih naročil. Dr. Fjeldsted je bila članica upravnih odborov Združenja glasbenih pedagogov Utaha in Ameriškega zborovskega združenja in Združenja ameriških zborovskih direktorjev.


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM
Dirigent Ambrož Čopi

apz up maribor 20243

PROGRAM 

Jacob Handl - Gallus (1550-2591)  REGNUM MUNDI, OM 4/138 (Johannes Tauler)

Pavel Česnokov (1877-1944)           SVETE TIHIY, op. 9/21  (Večernice, prevod iz grške hvalnice Phos Hilaron)

SOVET PREVEČNIJ, op.40, št.2 (starodavna stihira za večernice praznika Marijinega oznanjenja), solistka: Barbara Barač

Jan Triler (2003)                                 AVE MARIA (Marijanska antifona)

Tine Bec (1993)                                  JUBILATE DEO UNIVERSA TERRA 

(Juditina knjiga, Visoka pesem 4:7)

Keith Hampton (1957), prir.             PRAISE HIS HOLY NAME! (spiritual)

Veronika Cej, klavir

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM je bil ustanovljen leta 2004 in je najprej deloval kot dekliški zbor in pozneje do konca 18. sezone kot mešani zbor. Od oktobra 2022 deluje ponovno v dekliški zasedbi. Program zbora zajema vse glasbene zvrsti in stile, posebna pozornost pa je vedno namenjena skladbam sodobnih slovenskih skladateljev. Z naročanjem in izvedbo novih skladb APZ UP nenehno spodbuja skladatelje in s tem bogati zakladnico slovenske zborovske glasbe. Zbor je pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije. Izdali so 10 zgoščenk, na domačih in tujih tekmovanjih pa so dosegli številne uspehe. Kot organizatorji koncertov v okviru mednarodnega cikla ''Simfonic voices'' in mednarodnega mladinskega festivala ''Aegis carminis'' pomembno sooblikujejo kulturno ponudbo v Kopru. V zboru poje 25 študentk Univerze na Primorskem, dijakinj Gimnazije Koper in drugih zborovskih navdušenk. Zbor vodita Ambrož Čopi in asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin

ambrož

AMBROŽ ČOPI je študiral kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za svoje dosežke je v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Vodil je vrsto slovenskih zborov in z njimi je dosegel 15 zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter 28 prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Je prejemnik Gallusove plakete in nagrade Prešernovega sklada. Njegove skladbe so predstavljene na petih avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli, So ptičice še snivale, Praeparate corda vestra, Sanjam in I believe.   Izdane so pri založbah Astrum, Sulasol, DSS in ICOT. Ambrož Čopi poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.