APZ UP
torek, 13. december 2022

ZVEZD SREBRNI SIJ

Mednarodni cikel vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices

V soboto, 17. decembra 2022, ob 19:00 bo v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru zazvenel zadnji koncert v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices 2022. Na koncertu se bo predstavil Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) z gostujočimi zasedbami; MPZ Osnovne šole Šmarje pri Kopru, MPZ Glasbene šole Koper, MeMPZ Gimnazije Koper. 

Zasedbe se bodo predstavile z izključno glasbo slovenskih skladateljev. Vrsto del bo doživelo prve predstavitve v Sloveniji ali bile premierno izvedene. APZ UP želi z različnimi sodelovanji z drugimi društvi in zasedbami vzpostaviti vez med mladimi različnih generacij in spodbujati k oblikovanju novih in inovativnih vsebin. Tokrat bo v ospredju ustvarjalnost zadnjih let in iskanje novih smernic za prihodnost.

Vstop na koncert je prost. Vabljeni! 

PROGRAMI IN OPISI ZASEDB

MPZ Osnovne šole Šmarje pri Kopru

Suzana Čopi Stanišić, zborovodja
Karin Luin, klavir
Mia Grižonič, flavta

Ambrož Čopi (1973)
ZVEZD SREBRNI SIJ (Danilo Gorišek), prva izvedba

Katja Gruber (1966)
ZIMSKA (Katja Gruber)

MLADINSKI PEVSKI ZBOR OSNOVNE ŠOLE ŠMARJE PRI KOPRU obiskujejo učenci od 5. do 9. razreda. Zbor redno nastopa na šolskih prireditvah in prireditvah krajevne skupnosti. Redno se udeležuje revij Naša pomlad. Leta 2017 je nastopil na dobrodelnem koncertu "Ljubezen ne šteje kromosomov" ob svetovnem dnevu Downovega sindroma v Cankarjem domu v Ljubljani ob spremljavi simfonicnega orkestra RTV Slovenija. Leta 2019 je nastopil na regiskem tekmovanju v Novi Gorici in prejel zlato plaketo. Istega leta se je zbor udeležil mednarodnega tekmovanja v Palmanovi, kjer je dosegel 3. mesto. Repertoar zbora je zelo raznolik. Vodi ga Suzana Čopi Stanišić.

MPZ Glassbene šole Koper

Maja Cilenšek, zborovodja
Sindija Šiško, klavir

Klara Mlakar (1999)
ANGELI LETNIH ČASOV (Tone Pavček)

  • Pomladni angel
  • Angel poletja
  • Jesenski angel
  • Zimski angel

Tine Bec (1993)
DVOGLASNE IZŠTEVANKE (slovenske ljudske izštevanke)

  • Aj baj, kome staj
  • Pif, paf, puf, prva izvedba
  • Andale bandale

MLADINSKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER je bil ustanovljen leta 2004 na pobudo Maje Cilenšek. V času svojega delovanja je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel zlata priznanja in prve nagrade. Povabljen je bil na različne festivale doma in v tujino (Mednarodni zborovski festival Koper, Aegis carminis – Koper, Styria Cantat - Graz, Le chiavi d`argento – Chiavenna, Festival a Piazzola sul Brenta – Padova, Festival corale Trieste, Festival corale Bergamo). Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, Obalnim komornim orkestrom ter drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Zbor se lahko pohvali s številnimi prvimi izvedbami skladb sodobnih slovenskih avtorjev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Matej Bonin in Andrej Makor. Aprila 2013 je v okviru Založbe kaset in plošč RTV Slovenija izšla njegova zgoščenka “Pesmi na dlani”.

MeMPZ Gimnazije Koper

Andrej Makor, zborovodja

Aldo Kumar (1954), prir.
DAJTE, DAJTE (istrska ljudska)

Karol Pahor (), prir.
PA SE SLIŠ' (primorska ljudska)

Žiga Čopi (2002), prir.
URA JE POLNOČI
SVITEJ SE, SVITEJ

Začetki MLADINSKEGA MEŠANEGA PEVSKEGA ZBORA GIMNAZIJE KOPER segajo pravzaprav že v daljno leto 1948, ko je na takratni Slovenski gimnaziji v Kopru pričel delovati pevski zbor pod vodstvom Josipa Ostruške. Vodstvo zbora je po letu 1950 pa vse tja do 1958 nadaljeval Stanko Tavželj. Žal je z ustanovitvijo osemletne osnovne šole in posledičnim odhodom nižjegimnazijcev, zborovsko petje na gimnaziji zamrlo. Ponovno se je obudilo v šolskem letu 1969/70, ko je na Gimnaziji s Mirkom Slosarjem znova začel delovati mešani pevski zbor. Leta 1982 so se gimnazijskemu zboru pridružili tudi pevci iz drugih šol in zato se je preimenoval v MeMPZ Srednjih šol Koper (kljub temu so jedro zbora še vedno predstavljali gimnazijci). Za prof. Slosarjem so zbor vodili Marko Vatovec, Sindija Šiško, Maja Cilenšek. Z ustanovitvijo Umetniške gimnazije v Kopru (leta 1999) je zbor ponovno obudil Ambrož Čopi. Vodili so ga še Sindija Šiško, Andreja Tomažič Hrvatin in Sebastijan Vrhovnik. V šolskem letu 2018/19 je vodenje zbora prevzel Andrej Makor. Zbor se se je v preteklosti uspešno predstavil na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Zlato priznanje v Olomoucu, (Češka, 1991), Srebrna plaketa na mednarodnem festivalu v Celju (Slovenija, 1992), Srebrna plaketa mednarodnem tekmovanju v Geiessnu (Nemčija, 1997), Srebrna plaketa na Festivalu sakralne glasbe v Bratislavi (Slovaška, 2007), Zlata plaketa na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi (Slovenija, 2004, 2006, 2008, ), Zlata plaketa z odliko na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi (Slovenija, 2002, 2010).

APZ Univerze na Primorskem

Ambrož Čopi, zborovodja
Karin Luin, klavir

Ambrož Čopi (1973)
MISSA SPEI / MASS OF HOPE (mašni ordinarij), 2022

  • Kyrie eleison
  • Gloria
  • Sanctus
  • Benedictus
  • Agnus Dei, solistka: Andreja Miknič
    prva izvedba v Sloveniji

Ambrož Čopi (1973)
TOTA PULCHRA ES, (antifona) 2019
prva izvedba v Sloveniji

Andrej Makor (1987)
BACK TO NOTHINGNESS (Sara Teasdale), 2020

  • A Prayer, solist: Martin Kozjek - bariton
  • A Little While
    prva izvedba

Andrej Makor (1987)
WITH A QUIET EYES, 2019

  • The Swing (Robert Louis Stevenson), Solista: Katarina Hrvatin - sopran in  Žiga Čopi - tenor
  • The Night Sky (Anon.)
  • The Wind (Robert Louis Stevenson)
    prva izvedba v Sloveniji

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V njem poje približno petintrideset študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Njegov umetniški vodja in dirigent je Ambrož Čopi, pri delu pa mu pomaga asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin. Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile od renesanse do današnjih dni. Z naročanjem in izvedbami novih skladb nenehno k spodbujanju novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalni zakladnici vokalne glasbe. V sedemnajstih letih delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti na koncertih in zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. Kvaliteta je dokazana s petimi zlatimi priznanji na domačem tekmovanju Naša pesem in najvišjimi uvrstitvami na tujih tekmovanjih – Krakov (2017), Paralia (2016), Herceg Novi (2015), Derry (2014), Istanbul (2014), Prijedor (2013), Milazzo (2013), Split (2012), Vilna (2012), Ohrid (2011), Cantonigròs (2011), Varna (2008), Prèveza (2006). Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu. Za izjemne uspehe je zbor Ministrstva za kulturo Republike Slovenije leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu, JSKD RS pa leta 2016 Gallusovo plaketo.